Jadłospis
Poniedziałek 27.10
| Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | 
|---|---|---|---|
| pieczywo na maślance, alpejskie, masło, szynka drobiowa, ser żółty, królewski, sałata, kolorowa papryka, ogórek świeży, kawa zbożowa/herbata z cytryną/woda | jabłko | zupa brokułowa, naleśniki z serem z polewą truskawkowo - jogurtową, kompot/woda | bułka wyborowa z masłem, pasztet drobiowo - wieprzowy, sałata, ogórek kiszony, herbata miętowa | 
| 1,2,3,4,5 | 1,2,7 | 1,2,12 | 
Wtorek 28.10
| Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | 
|---|---|---|---|
| kuleczki czekoladowe, wielozbożowe z mlekiem, pieczywo na maślance, graham, masło, wędlina salami, sałata, kiełki warzyw, ogórek świeży, pomidor, herbata z cytryną/woda | mus warzywny (cukinia, banan, szpinak) | zupa kapuśniak, gulasz z indyka, kasza gryczana, mix warzyw gotowanych z masłem i bułeczką, kompot/woda | budyń waniliowy z syropem wiśniowym, podpłomyki bez dodatku cukru | 
| 1,2,3 | 2,5,7 | 1,2 | 
Środa 29.10
| Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | 
|---|---|---|---|
| kasza manna na mleku, pieczywo na maślance, złociste, masło, jajko z majonezem, szczypior, kiełki warzywne, rzodkiewka, herbata z mandarynką/woda | jabłko | zupa pomidorowa z ryżem, kotlet schabowy, ziemniaki puree, buraczki gotowane, ogórek kiszony, kompot/woda | jogurt Satino z sosem czekoladowym, chrupki owsiane bez dodatku cukru | 
| 1,2,3,6 | 1,2,4,7 | 1,2 | 
Czwartek 30.10
| Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | 
|---|---|---|---|
| pieczywo na maślance, orkiszowe (100%), masło, schab pieczony (wypiek własny), sałata, kolorowa papryka, kakao/herbata z goździkami/woda | kiwi | zupa krem z dyni z grzankami (wyrób własny), indyk pieczony w sosie własnym, pęczak, surówka z białej kapusty, kompot/woda | ciasto sernik (wypiek własny), jabłko, herbata owocowa | 
| 1,2,4 | 2,5,7 | 1,2 | 
Piątek 31.10
| Śniadanie | II Śniadanie | Obiad | Podwieczorek | 
|---|---|---|---|
| pieczywo na maślance, kanapkowe, masło, jajecznica, szczypior, kiełki warzywne, talerz kolorowych warzyw, kawa zbożowa/herbata z cytryną/woda | gruszka | barszcz ukraiński, pierogi z serem z polewą jogurtową, banan, kompot/woda | bułka wyborowa z masłem, pasta z gotowanego indyka, sałata, szczypior, ogórek kiszony, herbata miętowa | 
| 1,2,3,6 | 1,2,7 | 1,2,4 | 
Woda do picia i owoce dostępne są przez cały dzień na prośbę dziecka.
Dzieci pozostające najdłużej w przedszkolu ok godz.16.20 otrzymują kanapki.
Jadłospis może ulec zmianie.
Obróbka termiczna odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.
Alergeny
Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.):
- Mleko- masło, owsianka, ser, naleśniki, mizeria z jogurtem, kakao, kruche ciasto, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt, kefir, ser twarogowy, kazeina, margaryna, czekolada, lody, desery, puree ziemniaczane, tłuszcze do smarowania pieczywa.
- Gluten - pieczywo mieszane, owsianka, musli, naleśniki, kotleciki drobiowe, kotlety rybne, gulasz, bułka tarta, kruche ciasto, kasza manna, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicy, makarony, mieszanki zbóż, kawa zbożowa, sosy na bazie zasmażki, napoje ba bazie kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, batony zbożowe, lody z waflem, wędliniarskie specjały.
- Cytrusy - kiwi, cytryna, herbata z cytryną, nektarynki, pomarańcze
- Wieprzowina - mięso wieprzowe
- Drób - mięso drobiowe
- Jaja - kotlety rybne, kotlety drobiowe, naleśniki, kruche ciasto, żółtko i białko jaj, jaja w płynie i w proszku, spoiwo w mięsie mielonym, pulpety
- Seler - zupy, surówka z selerem, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, sól selerowa, soki warzywne z dodatkiem selera, mięso duszone z jarzynami, sosy, sałatki delikatesowe, mieszanki przypraw
- Gorczyca - mięso marynowane z gorczycą, sałatki, musztarda, olej gorczycowy, liście i kwiaty gorczycy, warzywa konserwowe, marynaty
- Sezam - mieszanka płatków śniadaniowych, chleb, bułka z ziarnami, kotleciki drobiowe, ciastka z sezamem, ziarno sezamowe, oleje, past masła, mąka, sól sezamowa
- Soja/ziarno sojowe - wędlina, mąka sojowa, kasza sojowa, olej sojowy, kiełki soi, przyprawy, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego
- Ryby - kotlety rybne, pasta z makreli, ryby surowe, gotowane, marynowane, kawior, ikra, żelatyna
- Orzechy - słonecznik, bułka z ziarnami, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, olej arachidowy, masła arachidowe, orzechy brazylijskie, pistacja, krem orzechowy, pasta orzechowa, masło orzechowe, marcepan, desery, produkty o smaku kawowym, wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy
- Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10mg/l - owoce suszone, musli, E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego
- Skorupiaki - małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek
- Łubiny - mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach
- Mięczaki - omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza
- Miód- miód naturalny i sztuczny
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowana, cukier waniliowy.
